Romana  Germana  

PROIECT DE PARTENERIAT CU ROMÂNIA      

 
 

Pregătirea profesională
 

Îmbunătățirea și modernizarea pregătirii profesionale nu poate avea loc în cadrul unui proiect de parteneriat, al cărui centru de greutate îl constituie transferul de know-how, astfel având la dispoziție doar mijloace limitate pentru sprijin sub forma dotărilor, decât sub forma exemplelor, aceste exemple transformându-se în caz favorabil în modele ce vor fi multiplicate.

Acțiunile întreprinse în cadrul Parteneriatului romano-german pentru a îmbunătăți pregătirea profesională din România se numără printre reușitele cele mai mari ale proiectului, și cu siguranță , printre cele mai durabile în timp.

În cadrul Parteneriatului s-a colaborat cu  grupurile școlare de arte și meserii ale UCECOM din București , Craiova si Ploiești, realizându-se importante dotări materiale, precum și cursuri de perfecționare cu experți germani pentru cadre didactice.  Transferul de know-how a avut loc și pe plan extern, în Germania și în diferite țări balcanice. Cadre didactice și elevi au parcurs stagii de perfecționare la centrele de pregătire ale Camerei Meșteșugarilor din Koblenz și au participat la seminarii de specialitate și concursuri pe meserii (mecatronisti, frizeri, bucătari, mecanici auto, cofetari)

Colaborarea cu grupul scolar din Bucuresti a fost cea mai ampla si mai spectaculoasa, vizand domenii de inalta tehnicitate, ca de exemplu mecatronica, tehnica de calcul, electrica. S-au realizat dotari materiale consistente (bancuri de lucru avansate de pneumatica/electropneumatica, hidraulica/electrohidraulica, truse de electrica, PCuri) si anual mai multe cursuri de perfectionare pentru formatori. Un alt domeniu al colaborarii a fost cel al lucrarilor de constructii. Prin injectia investitionala si de know-how, scoala din Bucuresti a devenit un reper al calitatii in peisajul educational din Bucuresti.

La școala din Ploiești colaborarea a avut loc în domeniul mecanicii auto, materializându-se în dotări (motoare, cutii de viteze, un tester de motor) și cursuri de perfecționare pentru formatori.

Colaborarea cu scoala din Craiova dateaza din 2006, concentrandu-se pe domeniul lucrarilor de constructii. Au fost realizate aici importante dotari materiale (unelte si aparate pentru lucrarile de constructii), precum si cursuri de perfectionare pentru formatori (de ex. in luna mai 2007, pentru instalatori de apa si gaz).

Mecatronica, un proiect ambițios

Colaborarea pentru introducerea și promovarea instruirii în domeniul mecatronicii se constituie într-un veritabil exemplu de “best practice”.

Cu sprijin material și de know-how din partea Camerei Meșteșugarilor din Koblenz, a fost înființată in anul 2003 prima clasa de mecatronică la școala UCECOM din București. Mecatronica este  un domeniu încă tânăr, multidisciplinar, îmbinând practic electrica și electronica, mecanica, informatica, pneumatica și hidraulica, ale cărui concretizări tipice sunt liniile automatizate de producție. Mecatronica este considerată una dintre cele 7 megatrenduri ce vor marca viitorul, pe langa genetică, nanotehnologie etc.

Acțiunile concertate din cadrul Parteneriatului româno-german, dotări materiale (componente de la firmele Festo, Moeller, Siemens), însoțite de cursuri cu experți germani de perfecționare pentru formatori, deschise nu doar cadrelor didactice ale școlilor UCECOM , ci și altor unități de învățământ preuniversitar tehnic din București și din țară, au transformat școala din București într-un veritabil centru de competențe în domeniul mecatronicii.

Experți ai firmei Festo România apreciază laboratorul de mecatronică al școlii ca fiind cel mai bine dotat în comparație cu celelalte unități de învățământ preuniversitar din țară.

Colaborarea pentru promovarea instruirii în domeniul mecatronicii nu se oprește aici. La inițiativa părții române au fost transpuse in practica doua proiecte ample și ambițios: organizarea primului concurs național de mecatronică pentru elevi și a primei olimpiade balcanice de mecatronică.

Inițiativa a fost primită cu mare entuziasm atât de cadrele didactice de specialitate de la unități de învățământ preuniversitar tehnic din țară, cât și de reprezentanții unor unități de învățământ din țările vecine (Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova), la întalnirea care a avut loc la sfârșitul lunii mai 2006 la școala UCECOM din București.

Experții Camerei Meșteșugarilor din Koblenz au acordat consultanță pe tot parcursul pregătirii și desfașurării concursurilor și au oferit primilor clasați stagii de practică la Koblenz. În luna septembrie a avut loc la școala UCECOM din București un workshop de cinci zile pentru cadrele didactice ce se vor ocupa de elevii concurenți, pentru a-i familiariza cu probele de concurs.

În perioada 13-17 noiembrei 2006 s-a organizat la Grupul Școlar "Spiru Haret" din București prima ediție a Concursului Național de Mecatronică pentru Elevi, sub moto-ul sugestiv "Mecatronica:imaginație și tehnică de vârf". Competiția, care  a reunit 17 echipe de elevi din întreaga țară, a fost un veritabil succes. (detalii despre concurs)

Primele 6 echipe clasate la Concursul National, alaturi de alte 13 echipe din tarile vecine au participat in aprilie 2007 la prima editie a Olimpiadei balcanice de Mecatronica pentru Elevi, gazduita tot de Grupul scolar "Spiru Haret" din Bucuresti.

Ambele concursuri au fost un veritabil succes si se spera transformarea lor in competitii anuale.

Tehnica auto

Măsurile de îmbunătățire a pregătirii profesionale s-au realizat pe baza unor exemple în unele grupuri  școlare pentru anumite meserii selectate.

Al doilea grup școlar selectat după cel din București a fost Grupul școlar de Arte și Meserii «  Spiru Haret » din  Ploiești .

La grupul școlar din Ploiești a fost dotat un atelier de mecanică auto cu  motoare, cutii de viteze, un tester Bosch, scule si aparatură de măsura etc. In același timp, un laborator de tehnică auto a fost dotat cu tehnică de calcul avansată permițând, astfel,  utilizarea softului pus la dispoziție de experții germani ai Camerei Meșteșugarilor din Koblenz cu prilejul seminariilor de specialitate. O parte din dotări au fost sponsorizate de firma Ford Europa din Koln.

Domeniul construcțiilor

În afara pregătirii în domenii tehnice de vârf (mecatronică, informatică), grupul școlar UCECOM a fost sprijinit pentru demararea unui nou traseu de instruire, respectiv în domeniul lucrărilor de construcții. Cu sprijin financiar concertat din partea Parteneriatului româno-german și a proiectului umanitar finanțat de Fundația Robert-Bosch, s-a modernizat și dotat o hală în vederea pregătirii practice în domeniul construcțiilor. De asemenea, a fost inițiată în luna mai 2006 o serie de cursuri cu experți germani pentru cadre didactice. Prima clasa de lucrari de constructii a fost infiinatata in septembrie 2006. Grupul scolar a inclus in oferta sa educationala si cursuri de formare si perfectionare din domeniul constructiilor, pentru adulti.

Colaborarea cu scoala UCECOM din Craiova este de data mai recenta (2006), materializandu-se in dotari materiale consistente pentru instruirea in domeniul constructiilor, precum si in cursuri de perfectionare pentru formatori, realizate cu experti germani.


 

 

 

 

 

 

 

 

NOUTATI

 
 
Powered By STAR SOFT DESIGNCopyright © 2003-2006 OST-WEST GmbH der Handwerkskammer Koblenz. Toate drepturile rezervate.