Romana  Germana  

PROIECT DE PARTENERIAT CU ROMÂNIA      

 
 

Dialogul politic
 

Colaborarea dintre cele trei organizații partenere din România s-a intensificat pe parcursul derulării proiectului. Această colaborare a fost deosbit de intensă în contextul elaborării unei legi române a meșteșugurilor.

Unul dintre obiectivele pe termen lung al partenerilor români este realizarea și în România a unui cadru juridic, care să ofere o mai mare stabilitate juridică pentru domeniul meșteșugăresc, să reglementeze pregătirea profesională și să garanteze calitatea produselor și serviciilor meșteșugărești. Toate aceste aspecte pot fi realizate prin intermediul unei legi meșteșugărești. Modelul acestei legi nu este doar legea germana a meșteșugurilor, ci și legea bulgară a meșteșugurilor promulgată în primavara 2002.

După consultantă amănunțita din partea expertilor juridici ai Camerei Mestesugarilor din Koblenz, printre altele și în cadrul unui congres internațional în Saraievo asupra legislației în domeniul meșteșugăresc, proiectul unei legi românești a meșteșugurilor a fost înaintat în toamna 2003 în Parlament, de către un parlamentar apropiat UCECOM-ului. Inițiativa legislativă urmărește crearea unui sistem de autoadministrare a domeniului meșteșugăresc, prin constituirea de camere ale meșteșugarilor, și introducerea sistemului dual de pregătire profesională.

Din păcate, acest proiect a fost respins în primavara 2004 de către ambele camere ale Parlamentului. .

Ulterior, proiectul a fost revizuit de catre experți ai UCECOM ținănd cont de observațiile Guvernului român și a comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

UCECOM a identificat 4 parlamentari ai Partidului Democrat care au simțit nevoia reglementării domeniului meșteșugăresc, respectiv domnii Ioan Oltean, chestor PD, Daniel Buda, deputat de Cluj, doamna Monica Iacob Ridzi, deputat de Hunedoara și domnul Ioan Zegrean, deputat de Bistrița. La începutul anului 2006 ei au făcut o vizită de documentare la Camera Meșteșugarilor din Koblenz.

Noul proiect al legii  a fost introdus în Parlament în 18 aprilie 2006 sub denumirea Legea meșteșugurilor (domeniul meșteșugăresc este înțeles într-o accepțiune modernă, europenă, depășind cu mult sfera meșteșugurilor tradiționale).

In decembrie 2006, Guvernul a formulat un punct de vedere pozitiv privind proiectul de lege, care in martie 2007 a primit aprobarea Senatului. In prezent, proiectul de lege se afla la Camera Deputatilor, care este in acest caz camera decizionala.

In perioada 22-25 mai a.c., o delegatie parlamentara multipartita a efectuat o a doua vizita de documentare la Camera Mestesugarilor din Koblenz, pentru a se informa aprofundat asupra organizarii domeniului mestesugaresc in Germania.
 

NOUTATI

 
 
Powered By STAR SOFT DESIGNCopyright © 2003-2006 OST-WEST GmbH der Handwerkskammer Koblenz. Toate drepturile rezervate.