Romana  Germana  

PROIECT DE PARTENERIAT CU ROMÂNIA      

 
 

Autoadministrarea în domeniul meșteșugăresc
 

Întărirea autoadministrării în domeniul meșteșugăresc este cel mai important dintre țelurile de proiect. Experiența a demonstrat că în economiile dezvoltate democrația, economia de piață și prosperitatea sunt asigurate cel mai bine atunci când entitățile vizate se organizează singure, iar implicarea statului este redusă. Importantă este însă și existența unui cadru legislativ favorabil, care să permită dezvoltarea  spiritului întreprinzător.

În Germania, domeniul meșteșugăresc este reglementat de Legea Meșteșugurilor. Cu toate că Legea a cunoscut recent o revizuire, nu se contestă necesitatea unui cadru politico-legislativ pentru întreținerea standardelor de calitate, asigurarea protecției consumatorului și în special pentru menținerea unui înalt nivel al pregătirii profesionale. Camerele meșteșugarilor din Germania au primit delegate din partea statului importante atribuții in domeniul pregătirii profesionale: țin registrul ucenicilor, monitorizează întreprinderile meșteșugărești pentru a îndeplini anumite condiții minimale în vederea pregătirii ucenicilor, organizează module de egalizare a cunoștințelor pentru ucenici în cadrul centrelor propri de pregătire, cât și cursuri de perfecționare pentru calfe și maiștri, organizează examenele de calfă și de maistru.

În Bulgaria, după consultări intense cu experții Camerei Meșteșugarilor din Koblenz, Parlamentul a promulgat în 2002  Legea Meșteșugurilor, care în multe aspecte se apropie de legea germană.

În cadrul Parteneriatului româno-german, experți ai UCECOM, beneficiind de consultanță din partea Camerei meșteșugarilor din Koblenz, au elaborat proiectul unei legi române a meșteșugurilor, după model german. Inițiativa legislativă urmărește crearea unui sistem de autoadministrare a domeniului meșteșugăresc, prin constituirea de camere ale meșteșugarilor, și introducerea sistemului dual de pregătire profesională.

La sfârșitul lunii octombrie 2003, proiectul Legii meșteșugurilor a fost introdus în Parlament de câțiva parlamentari PSD în frunte cu deputatul Ioan Rus , fiind din păcate respins în primavăra 2004.

Ulterior, proiectul a fost revizuit de catre experți ai UCECOM ținănd cont de observațiile Guvernului român și a comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

UCECOM a identificat 4 parlamentari ai Partidului Democrat care au resimțit nevoia reglementării domeniului meșteșugăresc, respectiv domnii Ioan Oltean, chestor PD, Daniel Buda, deputat de Cluj, doamna Monica Iacob Ridzi, deputat de Hunedoara și domnul Ioan Zegrean, deputat de Bistrița. La începutul anului 2006 ei au făcut o vizită de documentare la Camera Meșteșugarilor din Koblenz.

Noul proiect al legii  a fost introdus în Parlament în 18 aprilie 2006 sub denumirea Legea meșteșugurilor (domeniul meșteșugăresc este înțeles într-o accepțiune modernă, europenă, depășind cu mult sfera meșteșugurilor tradiționale).

In decembrie 2006, Guvernul a formulat un punct de vedere pozitiv privind proiectul de lege, care in martie 2007 a primit aprobarea Senatului. In prezent, proiectul de lege se afla la Camera Deputatilor, care este in acest caz camera decizionala.

In perioada 22-25 mai a.c., o delegatie parlamentara multipartita a efectuat o a doua vizita de documentare la Camera Mestesugarilor din Koblenz, pentru a se informa aprofundat asupra organizarii domeniului mestesugaresc in Germania.

 

NOUTATI

 
 
Powered By STAR SOFT DESIGNCopyright © 2003-2006 OST-WEST GmbH der Handwerkskammer Koblenz. Toate drepturile rezervate.