Romana  Germana  

PROIECT DE PARTENERIAT CU ROMÂNIA      

 
 

UCECOM
 


Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești din România UCECOM este partenerul principal român.

Conform Legii 1/2005 întreg sistemul cooperatist din România, inclusiv sistemul cooperației meșteșugărești, a trebuit să se reorganizeze. Astfel, cooperativele au trebuit să se reorganizeze în 6 luni de la promulgarea legii prin adoptarea unui nou statut, asociațiile teritoriale intr-un an, iar asociația la nivel național intr-un an si jumătate.

La Congresul extraordinar  din iunie 2006 Asociația Natională a Cooperției Meșteșugărești s-a transformat în Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești având un nou statut în conformitate cu prevederile legii. Dacă până la reorganizare, membria a fost obligatorie, acum ea devine benevolă. După organizare, UCECOM are drept membrii  circa 550 de cooperative cu 33000 de cooperatori.

 În România funcționează circa 750 de cooperative meșteșugărești, în care se practică 80% din meseriile care și în Germania sunt incluse în termenul de meșteșug. Cooperativele meșteșugărești sunt organizate în 40 de asociații teritoriale, iar la nivel național în Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești din România UCECOM. UCECOM întreține propriul sistem de învățământ profesional. În cele 12 școli profesionale, care continuă tradiția școlilor de artă și meșteșuguri din perioada interbelică, învață peste 12.000 de tineri.
În fiecare an UCECOM organizează în București un târg de artizanat (TINART).

Sistemul cooperatist are în România o tradiție neîntreruptă de peste 100 de ani. Prima Asociație a Cooperativelor din România s-a numărat în 1895 printre fondatorii Alianței Cooperatiste Internaționale, care mai există și astăzi.


 

NOUTATI

 
 
Powered By STAR SOFT DESIGNCopyright © 2003-2006 OST-WEST GmbH der Handwerkskammer Koblenz. Toate drepturile rezervate.