Romana  Germana  

PROIECT DE PARTENERIAT CU ROMÂNIA      

 
 

Biroul Clasei de Mijloc din Balcani
 

Proiectul de parteneriat cu organizații reprezentand clasa de mijloc din România este unul din numeroasele proiecte de parteneriat pe care Camera Mestesugarilor din Koblenz le derulează în spațiul balcanic. Proiecte asemănătoare se derulează cu organizații și asociații din  Macedonia si Muntenegru., sau s-au derulat mai mulți ani cu organizații și asociații din Bosnia-Herțegovina și Bulgaria.  Cu toate ca experiențele istorice și condițiile economice în aceste țări nu sunt identice, se pot remarca totuși aspecte comune. Si obiectivele acestor parteneriate sunt asemănătoare. Din această cauză, pe lângă dialogul bilateral cu experți din Germania, dialogul internațional și schimbul de experiență în regiune reprezintă elemente importante ale transferului de know-how.

In luna mai 2001 a fost înființat la Plovdiv, în Bulgaria, Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc, care reprezintă elementul de legatură între proiectele bilaterale și care urmărește să stimuleze schimbul de experiență la nivel regional. Membrii in Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc nu sunt doar organizațiile partenere ale Camerei Meșteșugarilor din Koblenz din cadrul parteneriatelor bilaterale -Macedonia, Muntenegru, România- ci și organizații și asociații reprezentând meșteșugarii și clasa de mijloc din Albania, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Republica Moldova și Kosovo.

Sediul Biroului Balcanic este în Sofia; coordonatorul proiectului este dl. Emil Wassilev (mittelstandsbureau-wassilev@bia-bg.com).

La finele anului 2005 Ministerul federal pentru Cooperare Economica și Dezvoltare (BMZ) a hotărat sa promoveze pentru încă 3 ani, prin intermediul fundației SEQUA, proiectul independent Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc.

Pâna acum au fost organizate în cadrul Biroului Balcanic al Clasei de Mijloc șase mari conferinte:

- în octombrie 2001 la Sarajevo, Bosnia-Hertegovina , avand ca tematica legislația privitoare la domeniul meșteșugăresc și la clasa de mijloc,

- în aprilie 2002 la Banja Luka, Bosnia-Hertegovina,  cu privire la pregătirea și perfecționarea profesională

- în octombrie 2003 la București, cu privire la oferta de servicii a camerelor și asociațiilor 

- în iunie 2005 la Budva conferința privind  meșteșugurile și turismul

-în decembrie 2005 la Koblenz conferința privind perspectivele evoluției domeniului meșteșugăresc

- în aprilie 2006 la Skopje conferința privind perspectivele evoluției domeniului meșteșugăresc .

La toate aceste manifestări, reprezentanți politici de prim rang și experți din țările balcanice membre ale Biroului Balcanic al Clasei de Mijloc au prezentat problemele si experiențele din țările lor și au discutat strategii pentru viitor.
Conferința internațională din București a avut o importanță deosebită pentru Parteneriatul româno-german in domeniul meșteșugurilor. Deschiderea conferinței a reprezentat o demonstrație impresionantă a unității voinței politice cu privire la necesitatea unei legi care să reglementeze și în România domeniul meșteșugurilor.
Program Conferinta Bucuresti 2003

In afara acestor manifestări de anvergură, Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc organizează la intervale regulate seminarii de specialitate, specifice anumitor branșe, conduse în marea lor majoritate de experți din Germania. La aceste seminarii iau parte participanți din toate țările balcanice. Aceste acțiuni oferă, in afara perfecționării profesionale, și posibilitatea unui schimb de experiență internațional între meșteșugari. Incepând cu anul 2001, au avut loc seminarii pentru brutari, cofetari, frizeri, fotografi, bijutieri, tâmplari si restauratori.

Manifestare festiva

cu ocazia integrarii Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana

Impreuna in Europa

Ruse-Giurgiu, 23-24.02.2007

In zilele de 23-24 februarie 2007 a avut loc in Ruse si Giurgiu manifestarea festiva cu ocazia integrarii Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana. Au participat aproape 170 de persoane: reprezentanti ai organizatiilor partenere Biroului Balcanic din tari central si sud-est-europene, din Germania, dar mai ales din partea institutiilor statului, organizatii neguvernamentale si firme din Bulagria si Romania. Din  Romania au participat 60 persoane. Pentru participantii din Bucuresti a fost inchiriat un autocar.

Referentii romani au abordat urmatoarele teme :

Iintreprinderile Mici si Mijlocii si proiectele europene. Strategia pentru dezvoltarea IMM-urilor in Romania pana in 2013.

George Chirita, director, Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie

Oportunitati europene: proiecte de dezvoltare economice si sociale

Adelina Baleanu, Directoare, Institutul European din Romania

Dezvolatrea relatiilor economice  romano-bulgare si perspectiva dezvoltarii acestora

Ana Popescu, ministru conilier pentru probleme economice, Ambasada Romaniei in Bulgaria

Servicii oferite de catre Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti (UCECOM) cooperativelor dupa integrarea in Uniunea Europeana

Teodor Dragan, presedintele  UCECOM

Orasul Giurgiu, partener in proiecte europene

Steluta Purcaru, Directoare,  Primaria Giurgiu

Prezentarea zonei libere Giurgiu

Dan Victor Nitulescu, directorul general al zonei libere Giurgiu

Referentii romani au fost deosebit de apreciati de catre numerosii participanti. Acest lucru s-a reflectat in numarul ridicat de intrebari care li s-a pus.

Manifestarea, organizata sub motto-ul „ Impreuna in Europa“ este un simbol, si, in acelasi timp, o dovada pentru contributia constanta a Camerei Mestesugarilor din Koblenz pentru integrarea celor doua state dunarene si pregatirea celorlate state sud-est-europene pentru viitoarea lor integrare europeana.

Sedinta consiliului de conducere al Biroului Balcanic al Clasei de Mijloc

 

In zilele de 8-9 mai 2007 s-a desfasurat la Sofia a VII-a sedinta a consiliului de conducere al Biroului Balcanic al Clasei de Mijloc.

Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc este un proiect regional al Camerei Mestesugarilor din Koblenz cu organizatii ale claasei de mijloc din Europa centrala si de sud-est finantat din 2001 de catre Guvernul german. El reuneste si potenteaza  proiectele bilaterale ale Camerei Mestesugarilor din Koblenz cu organizatii din tari central si est-europene avand ca scop dezvoltarea clasei de mijloc.

Sedinta consiliului de conducere a reunit reprezentanti ai organizatiilor reprezentand interesele clasei de mijloc din 10 tari : Germania, Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Romania si Serbia.

Din Romania au participat :

-         din partea Uniunii Nationale a Cooperatiei Mestesugaresti- UCECOM :

o       domnul Teodor Dragan, presedinte

o       doamna Ivona Ursescu, vicepresedinte

o       domnul Iulian Vrabete, presedintele Asociatiei profesionale a producatorilor de mobila si mic mobilier  din cooperatia mestesugareasca

o       domnul Stelian Radu, presedintele cooperativei «  Arta mobilei »

-         din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) :

o       doamna Liliana Deac, director , Directia Relatii Economice Internationale 

-         din partea Consiliului National pentri Intreprinderi Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) :

o       doamna Ana Maria Condescu, consilier.

Pe ordinea de zi a sedintei  au fost 2 subiecte mari :

1)      Transformarea Biroului Balcanic al Clasei de Mijloc intr-o organizatie non-profit, avand sediul principal in Sofia, cu posibilitatea crearii de filiale in strainatate. In acest sens, jurista bulgara care a elaborat statutul a facut o prezentare a acestuia iar apoi s-au facut observatii  pe marginea textului. Statutul a fost votat in unanimitate de catre participanti.

Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc in calitate de organizatie non-profit  va putea sa acceseze de sine statator fonduri, mai ales ale Uniunii Europene, urmand ca la incetarea finantarii de catre Ministerul Federal (german) al Cooperarii Economice si Dezvoltarii, sa aiba posibilitatea sa se autosustina ( nu doar din cotizatiile membrilor).

2)      Crearea unor asociatii profesionale la nivel balcanic pentru 3 grupe de meseriasi : mecanici auto, brutari si tamplari. Presedinti de  asociatii  profesionale nationale si-au exprimat opiniile favorabile crearii in viitorul apropiat (1-2 ani) a unor asociatii la nivel balcanic, care sa favorizeze schimbul de experienta si care sa ajute la gasirea celor mai bune solutii la problemele specifice ramurei.

In finalul sedintei consiliului de conducere al Biroului Balcanic, la sugestia Camerei Nationale a Mestesugarilor din Serbia, participantii au semnat o Declaratie comuna, care va fi trimisa guvernelor tarilor participante si prin care se arata importanta intreprinderilor mici si mijlocii, a mestesugarilor in dezvoltarea economica a unei tari si,  de aceea, guvernul trebuie sa i  acorde importanta cuvenita.

 

 

NOUTATI

 
 
Powered By STAR SOFT DESIGNCopyright © 2003-2006 OST-WEST GmbH der Handwerkskammer Koblenz. Toate drepturile rezervate.