Romana  Germana  

PROIECT DE PARTENERIAT CU ROMÂNIA      

 
 

Proiect Bosch
 

În vara 2004, Fundatia SEQUA a întrebat Camera Meșteșugarilor din Koblenz, dacă poate derula un proiect umanitar în România pentru Fundația Robert-Bosch, una dintre cele mai mari fundații din Germania. În iulie 2004, Fundatia Robert- Bosch a desemnat ca SEQUA, în colaborare cu Camera Meșteșugarilor din Koblenz,  să desfășoare un proiect privind pregătirea profesională a unor tineri instituționalizați.

În cadrul acestui proiect, 50 de tineri defavorizați, provenind din centre de plasament sau din familii nevoiașe, vor avea posibilitatea de a parcurge pregătirea profesională la școala profesională privat㠓Spiru Haret” a cooperației meșteșugăresti din București. Prin pregătirea în cadrul unei școli profesionale particulare aparținând UCECOM, cu o bogată tradiție si cu un nivel de instruire ridicat, acești tineri au posibilitatea de a-și îmbunătăți în mod decisiv condițiile de viață și perspectivele de viitor . Participanții sunt  integrați în clase normale și sunt pregătiți în meserii de viitor: mecatronică, tehnică auto, gastronomie, lucrări de construcții, optică.

Un accent deosebit este pus pe promovarea tinerelor în meserii tehnice.

Un aspect aparte al acestui proiect il reprezintă asistarea pedagogică a tinerilor pe parcursul pregătirii profesionale,în vederea înlesnirii integrării sociale și prevenirii abandonului școlar, prin intermediul unui specialist pedagog angajat la școala profesională expres pentru acest scop. Specialistul pedagog, în persoana doamnei Gabriela Curici, beneficiază pe tot parcursul proiectului de asistență și consiliere din partea Centrului de pregătire profesională pentru tinerii cu probleme al Camerei Meșteșugarilor din Koblenz, ce deține o vasta experiență în lucrul cu tinerii defavorizați sau cu probleme de integrare socială.

Proiectul prevede și un transfer de know-how de la Centrele de pregătire profesională ale Camerei Meșteșugarilor din Koblenz  prin seminarii de perfecționare, dezvoltarea curriculei școlare pentru anumite discipline tehnice,  stagii anuale de practică de 2 săptămâni la Koblenz a 5 premianți , dotări materiale. 

Din fonduri concertate din partea Fundației Robert Bosch și a Parteneriatului româno-german în domeniul meseriilor s-a realizat la școala UCECOM din București, amenajarea și dotarea cu echipamente și unelte a unei hale ce va servi ca atelier de practică pentru clasele din domeniul lucrărilor de construcții. Prima clasă de construcții a demarat în septembrie 2006, incluzand și 7 tineri instituționalizați, incluși în proiectul umanitar.

Dincolo de promovarea celor 50 de tineri instituționalizați, proiectul urmărește să aibă un caracter de model, conceptul putând fi multiplicat în rețeaua celor 12 școli UCECOM și chiar la nivelul întregului sistem de învățământ.

Durabilitatea proiectului va fi asigurată prin sponsorizări pentru încă 5 participanți pe an, pe parcursul perioadei de desfășurare a proiectului. După încetarea proiectului va exista astfel o ofertă durabila pentru instruirea tinerilor din centrele de plasament.

La sfarsitul lui iunie 2007 a absolvit cei trei ani de pregatire profesionala prima generatie de tineri din proiect. Dupa sustinerea cu succes a examenului de absolvire, cei 14 tineri mecanici auto, opticieni si bucatari au fost angajati de intreprinderile unde pana atunci si-au desfasurat practica.

 

NOUTATI

 
 
Powered By STAR SOFT DESIGNCopyright © 2003-2006 OST-WEST GmbH der Handwerkskammer Koblenz. Toate drepturile rezervate.