Romana  Germana  

PROIECT DE PARTENERIAT CU ROMÂNIA      

 
 

NOUTATI:: Comunicat de presa al Camerei Mestesugarilor din Koblenz privind conferinta din 14-16 mai 2008
 
Conferința internațional㠄Pregătirea profesională în domeniul meșteșugăresc"
Schimb de experiență în domeniul formării profesionale din Europa de Sud-Est

KOBLENZ/BUCUREȘTI. La inițiativa și prin finanțarea Fundației Robert Bosch din Stuttgart, în colaborare cu Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc, proiect al Camerei Meșteșugarilor din Koblenz, între 14 și 16 mai va avea loc la București un schimb de experiență în domeniul formării profesionale meșteșugărești din Europa de Est și Sud-Est. Fundația susține încă din anul 2004 proiecte în Europa de Est și Sud-Est sub motoul „Formarea profesională creează perspective“. În anul 2003, tot la inițiativa Fundației Robert Bosch a fost creat și cercul de lucru „Formarea profesională în Europa de Est“, cu scopul dezvoltării continue și al coordonării activităților comune. Obiectivul conferinței „Pregătirea profesională în domeniul meșteșugăresc“, organizată în unități de învățământ ale Uniunii Cooperației Meșteșugărești din România – UCECOM, este de a înlesni comunicarea dintre proiectele susținute de Fundația Robert Bosch și de cercul de lucru al fundației, în scopul îmbunătățirii calității formării profesionale din Europa de Est și Sud-Est. Totodată, se dorește și realizarea unui schimb de „best practices“ între proiecte și o integrare a lor în activități comune. Un rol deosebit de important în cadrul acestei conferințe îl au și celelalte fundații din cadrul grupului de lucru. Acestea sunt, în afara Fundației Robert Bosch: Fundația Louis Leitz, Fundația W.P. Schmitz, Fundația Eberhard-Schöck, Fundația ProWood respectiv Fundația Don Bosco Jugend Dritte Welt.

În cadrul mai multor ateliere de lucru, participanții din Bosnia-Herțegovina, România, Bulgaria, Federația Rusă, Republica Moldova și Germania, vor discuta teme orientate către domeniul practic. Va fi de exemplu vorba despre felul în care formarea profesională practică poate fi îmbunătățită prin realizarea de colaborări între școală și întreprindere sau prin dezvoltarea curriculei și a planurilor de învățământ. Un alt punct de discuție va fi și modularizarea conținuturilor de formare profesională și îmbunătățirea imaginii pregătirii și perfecționării profesionale.

Un alt proiect comun al Fundației Robert Bosch cu Camera Meșteșugarilor din Koblenz privește printre altele calificarea formatorilor precum și revizuirea planurilor de învățământ și a materialelor de examen din Bosnia-Herțegovina. În plus, Camera Meșteșugarilor din Koblenz derulează din 2004 un proiect umanitar care urmărește formarea profesională și integrarea socială a copiilor din medii defavorizate, alături de un proiect de parteneriat cu organizații economice ale clasei de mijloc din România. Aceste proiecte sunt coordonate de biroul de proiect al Camerei Meșteșugarilor din Koblenz în România, în cadrul unei finanțări prin Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. Proiectul privind copiii defavorizați este finanțat tot de Fundația Robert Bosch și coordonat prin Fundația pentru dezvoltare economică și calificare profesional㠓SEQUA GmbH – partener al economiei germane"

De mai mult de cincisprezece ani, Camera Meșteșugarilor din Koblenz se implică activ în relații fructuoase cu țările din sud-estul Europei. Din punctul său de vedere, o clasă de mijloc puternică reprezintă motorul unei economii. Camera Meșteșugarilor din Koblenz își oferă astfel expertiza și ajută la crearea unei forme de autoadministrare economică și la îmbunătățirea continue a calității formării și perfecționării profesionale în domeniul meșteșugăresc. Cu sprijinul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Camera se angajează la fața locului în dezvoltarea clasei de mijloc și astfel, a economiei. Prin angajament personal și putere de convingere Camera Meșteșugarilor din Koblenz a reușit să îmbunătățească poziția organizațiilor meșteșugărești din sud-estul Europei și din Balcani, transformându-le în parteneri competenți în cadrul dialogului politic cu guvernele. Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc, MBB, își are sediul la Sofia și a fost deschis în august 2001. MBB-ul sprijină din postura unui centru de competențe și rețele, autoadministrarea meșteșugărească în țările partenere și sporește astfel posibilitățile de dezvoltare ale întreprinderilor meșteșugărești. Biroul Balcanic a avut un rol activ în constituirea de asociații profesionale regionale, ca de exemplu pentru frizeri sau cosmeticieni, și în crearea de asociații hoteliere și de școli profesionale cu orientare meșteșugărească.

Mai multe informații despre proiectele de parteneriat ale Ost West-GmbH
Tel.: 0261/398-128, Fax: -997, E-Mail: inter@hwk-koblenz.de, Internet: www.hwk-koblenz.de

Poza de grup cu participantii din Romania, Germania, Moldova, Rusia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru si Bulgaria. In centrul pozei, al cincelea din stanga, dl. Thomas Wilbert, coordonator proiecte internationale in Camera Mestesugarilor din Koblenz. In dreapta lui, dna. dr. Almut Satrapa-Schill, director de departament in cadrul Fundatiei Robert Bosch si dna. Andrea Bruhn, coordonator de proiect la Fundatia Robert Bosch
Prima zi a conferintei
De la stanga la dreapta: Dragos Cosma, inspector general in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului: Dr. Almut Satrapa-Schill, director de departament in cadrul Fundatiei Robert Bosch; Thomas Wilbert, coordonator proiecte internationale in Camera Mestesugarilor din Koblenz


 

NOUTATI

 
 
Powered By STAR SOFT DESIGNCopyright © 2003-2006 OST-WEST GmbH der Handwerkskammer Koblenz. Toate drepturile rezervate.